Parke Altı Malzeme Seçimi

Parke altı malzeme seçimi

Parke altında kullanılacak malzeme ile ilgili yanlış bilgilendirmeler ve yönlendirmeler mevcut.Bu  konu hakkında size bilgi verecek ve hangi malzemeleri, hangi durumlarda kullanmanız gerektiğini kısa bilgiler ile açıklamaya çalışacağız.

Öncelik ile neden parkenin altına harici bir malzeme koyarız ve bu malzemeden beklentilerimiz nelerdir.Bunları belirlememiz gerekmektedir.

Temel amaç:Parke altına bir malzeme döşenmesindeki en temel amaç parkenin zeminde tutunmasını ve kaymasını engellemektir.

Isı izolasyonu için:Beton soğuk bir yüzeydir.Soğuk yüzeye sahip olan beton, parkeninde soğuk olmasına neden olur.Zeminin soğuk olması, üzerinden çıplak ayakla gezen insanları doğrudan etkilediği gibi odanın ısısının da düşmesine neden olmaktadır.Isı izolasyonu ile odanın ısı seviyesini istenilen derecede tutmak ve tasarruf etmek amaçlanmaktadır.

Ses izolasyonu için: Parke altına malzeme uygulama ihtiyacı duyarız.Özellik ile apartmanlarda alt katta bulunan komşularınızın parke üzerindeki yürüyüş sesinden etkilenmemesi.Konuşma seslerinin gitmemesi için.Ses izolasyonu sağlayabilmek adına parke altı malzeme kullanmaktayız.

Parke altında kullanılan başlıca malzemeler aşağıdaki gibidir.

  • Şilte
  • Alüminyum şilte
  • Mantar şilte
  • Kapron
  • Strafor
  • Panetti

 

Şilte

Şilte:Parke altında en çok kullanılan ve standart olarak kabul edilen  bir malzemedir.Şiltenin farklı kalınlıkları mevcuttur.Şiltenin standart kalınlığı 2mm olarak kabul edilmektedir.Şilte ses ve ısı izolasyonu sağlar ancak 100% verim sağlanması beklenmez.Daha iyi verim sağlanması için kalın şilte kullanılması tercih edilmelidir.Şilte parkenin zemine tutunması ve kaymasını engellemektedir.Parke firmalarının önerdiği standart parke altı döşemesidir.Parke firmaları sadece şilte kullanımında parke garantisi vermektedir.Diğer parke altı malzemelerin kullanımında, parke markaları parkenin garanti şartları dışında kullandığını belirtmektedir.

Alüminyum şilte

Alüminyum şilte:Nem ve rutubet sorunu olan zeminlerde tercih edilen bir şilte türüdür.Beton zeminden gelen nem ve rutubeti parkeye yansıtmamak için kullanılan önleyici malzemedir.

Mantar şilte

Mantar şilte:Mantar meşesinde oluşan mantar tabakasından elde edilir.2mm,3mm ve 5mm kalınlarında mantar şilte bulunmaktadır.Levha yada rulo halinde satılmaktadır.Ses ve ısı izolasyonu için tercih edilir.2mm, 3mm ve 5mm kalınlıklarında levhalar ya da rulo halinde üretilen mantar şilte, laminat parke, lamine parke ve masif parke uygulamalarında zemine izolasyon malzemesi olarak döşenerek kullanılır.

Strafor

Kapron:Isı ve ses izolasyonu sağlamak için tercih edilen parke altı malzemelerden birisidir.Ancak bilenen yanlışlardan biriside kapron malzemenin 100% ısı ve ses yalıtımı sağladığıdır.Kapron tek başına 100% yalıtım ihtiyacını gidermez. Kapron malzemenin farklı kalınlık ve kaliteleri mevcuttur.Uzun ömürlü kullanım için kalın ve kaliteli malzeme seçimine dikkat edilmelidir. Kapron beton ile parkenin arasında önleyici bir malzemedir.

Strafor:Parke altında kesinlikle kullanılmasını tavsiye etmediğimiz bir üründür.Parkenin kaymasına ve zemine tutunmamasına neden olmaktadır.Bu nedenle parke daha fazla çalışmakta ve zaman içerisinde esnemeye kadar giden durumlarla karşılaşmanıza neden olmaktadır.

Panetti

Panetti:PE esaslı kauçuk malzemedir.Hücre yapısına sahiptir.Nem ve rutubetten etkilenmez.Isı ve ses yalıtımı sağlayan polimerik bir parke altı malzemesidir. Panetti hücreleri hava ile doludur.Antibakteriyel özelliğe sahiptir.Bakteri oluşumuna engel olur.

Dikkat edilmesi gerekenler:

Strafor uzun ömürlü bir malzeme değildir.Seçtiğiniz kalınlığa ve parkenin üzerindeki yük ağırlığına göre strafor malzeme parke altında zaman içerisinde göçme yapma ihtimali vardır.Straforun ezilmesi ile parkenin kalkması ve açılması gibi durumlar ile karşılaşılması mümkündür.

Strafor, parkenin zemine tutunması engeller ve parkenin zaman içerisinde esnemesine neden olur.Nem ve rutubet durumu olan zeminlerde strafor kullanmak kaçınmanız gerekmektedir.

Şiltenin farklı kalınlıkları ve kaliteleri mevcuttur.Standart olarak verilen 2mm şilte sağlıklı bir zemin için geçerlidir.Sorunlu olduğunu düşündüğünüz zeminlerde daha kalın şilte seçilmesi daha doğru bir tercih olacaktır.

Kapron 100% ısı yalıtımı ve ses yalıtımı sağlamaz.Parkenin üzerindeki yürüyüş sesi tiz ses çıkartır. Kapron malzeme bu sesin daha tok çıkmasını sağlamaktadır.Bir nevi sesi absorbe etme görevi görmektedir.Aynı şekilde beton zeminin soğuğu üsteki parkeye yansıtmasını engelleme görevi görmektedir.Ancak tek başına üst seviye bir performans beklenmesi hüsran ile sonuçlanabilmektedir.

Kapron ve strafor fayans üzerine parke yapılması gerektiği durumlarda kullanılabilir.Ancak strafor yerine 5mm kapron kullanılmasını tavsiye ederiz.Fayans ve seramiklerde bulunan derz nedeni ile böyle bir çözüm kullanılmaktadır.Aynı zamanda kot farkı olan yerlerde de kullanılabilir.Ancak kapron ve strafor malzemeyi hiç bir şekilde dolgu malzemesi gibi düşünmemek gerekir.Nitekim üzerindeki yüke göre iki malzemede zemin ve yük arasında ezilecek ve işlevselliğini kaybedecektir.Zemin bozukluklarında, zeminin bozuk şeklini alacağı için parkenin esnemesine ve açılmasına neden olabilmektedir.

Kapron birleşim noktaları özenle birleştirilmelidir.Mümkünse bant yardımı ile birbirine kilitlenmelidir.Aralarında oluşabilecek açıklık nedeni ile nem ve ısı yalıtımını engelleme görevini tam anlamıyla yerine getiremez.

Ses izolasyonu gerektiren yerlerde panetti malzeme kullanmak  en doğru tercih olacaktır.Bununla beraber sessiz parke tercihinde de bulunulabilir.

Kapron tamamen doğal bir ürün değildir.Sentetik malzemeden yapılmaktadır.2mm kapron zaman içerisinde ezilmektedir.Buda zeminin dengesini ve stabilizasyonunu bozabilmektedir.

Zeminde nem durumu olduğu durumlarda standart şilte yerine alüminyum şilte tercih etmek daha doğru olacaktır.

Lamine ve masif parke gibi ahşap oranı yüksek olan parke tercihinde bulunduğunuz da bu parkelerin hava alması gerektiğini unutmayınız.Nem ve rutubet gibi durumlarda tamamen hava almasını engelleyen zemin altı ürünlerinde bu parkelere zaman içerisinde zarar vereceğini dikkate alarak tercih yapmanız daha doğru olacaktır.

Levha olan malzemeler yerine tüm zemine serilerek uygulanan malzemeleri tercih etmeye özen gösteriniz.Zemine tutunması, boşluk ve aralık kalmaması için rulo malzemeler daha etkilidirler.Mümkünse malzemelerin birleşim yerlerinin birleştirilmesine özen gösteriniz.

Son söz olarak her ne kadar şilte etkisiz bir malzeme gibi gözüksede parke altında kullanılması en uygun olan malzemedir.Sadece kalitesine ve kalınlığına dikkat etmeniz gerekmektedir.Bu durumlar zeminin durumuna göre belirlenmelidir.Parke altında kullanılacak olan malzeme hakkında aklınıza takılan sorular için iletişim adreslerimizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.